Leta i den här bloggen

tisdag 30 oktober 2018

Uppsalahem lånar ut el-lådcykel samt nyliberal välgärenhet

Vänner! 
Uppsala kommuns bostadsbolag Uppsalahem har generöst skaffat en el-lådcykel för medlemmar ur Uppsala cykelförening att låna kostnadsfritt. Det här är något som majoriteten tycker är något odelat positivt (såklart inte den tysta majoriteten). Några självklara påpekande, ja vi måste jobba för att förbättra miljön i allmänhet och växthuseffekten i synnerhet. Att åka bil till sin lokala mataffär är sällan nödvändigt men bekvämt. Att då ha en el-lådcykel är ett bättre alternativ. Nu när det är klargjort kan vi gå över till det negativa. UNT 2018-10-17  

Ska Uppsalahem använda företagets pengar till att låna ut en dyr cykel till medlemmar ur Uppsala cykelförening? Hade det varit enbart för Uppsalahems hyresgäster hade jag varit aning mer förstående men ändå såklart skeptiskt. Uppsalahem har en  miljöpolicy där satsningen på el-lådcykeln ryms men mer rimligt hade varit att jobba hårdare på att jobba med mer koncentrerat kring frågor som direkt rör fastighetsförvaltningen. 
En nackdel med elcyklar är litiumbatterierna som det ännu inte går att återvinna, och ett batteri klara uppemot 500- laddningar  innan batteriets kapacitet försämras. Med andra ord tar vi med miljökostnaden av att producera en el-lådcykel så är det inte odelat positivt även om det så klart är bättre än bilen. 

Vad kan då Uppsalahem satsa på istället? Om de verkligen tycker att det ligger i deras kärnverksamhet att använda kommunala pengar åt cykel-lån för miljöskäl finns en bra lösning som är mer miljövänlig. Låna ut vanliga cyklar, kanske till och med cyklar som de rensar bort ur cykelställen på deras egna områden som fått sig en smörjning?  Men säger ni hur ska jag kunna storhandla med ungar och påsar med en vanlig cykel? Det är såklart svårt. Men då kan Uppsala hem även låna ut cykelkärror! Se där miljö och folkhälsofrämjade lösningar dock inte lika “inne” som 20 000 cykeln som nu finns att låna vi Mimmi Ekholms plats.    

I ett tidigare inlägg tog vi upp elev på skolan knivhotade, skolan berättar inget för föräldrarna  glädjande nog är inte alla kommunala verksamheter fullt av dessa tafatta såskoppar. När Gottsundaskolan brann upp så hörde brandmännen av sig till  kemiläraren unt 2018-10-19 mitt i natten och frågade om det fanns explosiva ämnen i kemisalen, allt för att inte spilla onödiga liv. En självklarhet kan tyckas men det visar hur rutiner som övas in under träning fungerar när det verkligen gäller. Jämför med skolan i Östhammar som troligtvis fortfarande ligger på golvet i skolexpeditionen och letar efter telefonnumret till föräldrarna i någon pärm.    

Till sist glada nyheter för oss som misstror staten. Heaven Bereket fick på galan “årets företagare” ett stipendium för sitt “The Bambino Project” UNT 2018-10-19    som jobbar för att bota småbarn som drabbats av rotaviruset. Det fina för oss med onda nyliberala tankegångar är att projektet inte lever på donationer utan på Berekets investeringar i apotek i Afrika. Vinsten går till att driva projektet. Donationer välkomnas ändå men är inte nödvändiga.                        

I vanliga fall har jag svårt för liknande galor men verkligen kul att ett viktigt projekt som jag aldrig hört talas om uppmärksammas. Skickar med en länk om någon tårögd läsare vill donera https://www.thebambinoproject.org/. 

DTM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar