Leta i den här bloggen

lördag 27 oktober 2018

Stefan Hanna (C) Viktoria Söderling (S) minimilöner

Vänner! 
Idag kommer en påse blandat smått & gott. Tierp såklart men även Centerns Stefan Hanna. 
Centerpartiets starke man Stefan Hanna är en omstridd person. Själv anser jag att han har gjort bort sig rätt bort när det kommer till att följa sin ideologiska kompass. Desto roligare då att kunna lyfta fram något positivt. Inför den senaste valrörelsen så anställde Centern i Uppsala flera till politiskt sekreterare, men ve och fasa det under minilönen! Något som UNT tog upp i en artikel den 2018-10-07   minilönen i kommunen är 25 000 kr månad och centerns anställda fick bara 19 000 kr. Oschysst tänker ni. Underbart tänker moi. Det rörde sig i de flesta fall om  riktigt korta korttidsanställningar från första augusti till och  avslutades direkt efter valdagen. Stefan Hanna försvar sig med att “inom centerpartiet tror vi på fri avtalsrätt överenskommelser mellan olika parter och anställningsvillkoren är något de har accepterat. Det är inget tvång att ta de här tjänsterna.”  

Spot on! Att jobba som politiskt broiler inför ett val i Sverige fjärde största stad lär vara oerhört meriterande och ge massor av kontakter inför framtiden. Framförallt är det frivilligt. Hade det varit en person som med förståndshandikapp som jobbade som städare i en trappuppgång för 29 kr timmen hade det varit en annan sak. I UNT 2010-10-10   får Hanna internkritik från centerpartiets Unn Harsem och menar att centerpartiet inte är ett parti som vill utnyttja människor. Bara så att vi inte tror att det är alla inom Centern som har den här åsikten utan just Hanna. Bara så vi har det klargjort. Knivarna slipas inom partiet och Stefan Hanna har fått hård kritik så vi får se om han klara av att sitta kvar. 
Dessvärre har kommunen nu börjat strama åt regelverket med politiska sekreterare. Det är märkligt att kommunens regler alltid verkar ganska fluffigt skrivna, nästan så man kan tro att de är att man ska kunna runda systemet.  

Vad nytt i Tierp?  
Jo Bengt Olov Eriksson har ju tack och lov lagt skorna på hyllan. Det nya socialdemokratiska toppnamnet i Tierp heter Viktoria Söderling. I UNT 2018-10-17   får man en kort bakgrund till vem hon är, eller snarare vilka hennes föräldrar är. Hennes pappa är nämligen Björn Wennberg, det avgående regionrådet i Uppsala (för S såklart). Han har varit heltidspolitiker sedan 1992. UNT 2018-10-17   och hennes mamma var under den senast mandatperioden valnämndens ordförande i Tierps kommun. Uppgiften om hennes mammas roll finns bara med i pappersupplagan från den 17/10 vilket är märkligt. 
Med den bakgrunden reser sig snabbt misstankarna om hon fick uppdraget som oppositionsråd för S på grund av hennes meriter eller högt uppsatta föräldrar. Söderling är absolut inte unik, Annie Lööf brukar ha en bra historia om att hon blev politiskt aktiv eftersom hennes pappa tröttnade på att hon gnällde så mycket och sa  “sluta gnäll och engagera dig.” Nått åt det hållet. Vad hon alltid “glömmer” nämna är att hennes pappa var kommunstyrelsens ordförande. 

Det kan vara så att Söderling är den rätt personen att leda socialdemokraterna, hennes rutin sedan bröstmjölken har kanske gjort att hon kan rörelsen utan och innan och lyssnar in den. Eller inte, misstankarna är i all fall inte obefogade. Okej det är medlemmarna som ska välja representant men det ska till konkurrens för att få till en votering. Annars ska det till jäkligt mycket mod för någon att ställa sig upp på mötet och ifrågasätta valbereddnigens förslag. Vore roligt om man kunde få reda på hur diskussionen kring hennes nominering gick till. 

Till sist en trevlig nyhet för alla UNT-läsare.  Sakine Madon blir ny ledarredaktör på UNT från december månad. Hon är en skap liberal skribent som inte väjer för politisk korrekthet.  Håkan Holmberg som huserat på ledarsidan sedan mammuttiden ska pensioneras, han är också bra framför allt när det kommer till frågor om nazism och rasism, men mer opålitlig när det kommer till trevliga saker som förslag på folkomröstningar och annat som påminner om att ta makten från politikerna. Men man kan ju inte begära allt han är ju trots allt liberal. 

DTM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar