Leta i den här bloggen

torsdag 1 november 2018

Marx del ett, eller allt ljus på Uppsala

Vänner!   
Det är dags att citera Marx “Those are my principles, and if you don´t like them, well I got othersGroucho så klart inte Karl.   
Här kommer en bekännelse. Om man som undertecknad är ytterst skeptiskt till statliga/kommunala/regionala satsningar utöver det som är absolut nödvändigt, vi pratar försvar, polis domstolsväsendet så borde man med fasa se på vad som pågår i Uppsala just nu. Det är nämligen dags för 2018:s upplaga av “allt ljus på Uppsala” ett konstnärsprojekt där valda delar av Uppsala lyses upp under två veckors tid. 
Jag har inte lyckats hitta kostanden för projektet men 2012 uppgav den ansvarige tjänstemannen att totalkostnaden låg på ca 1 miljon. Inför årets upplaga fick projektet lite extra medel men som sagt den totala kostnaden för i år vet jag inte. Men det är inte gratis. Och ändå, jag gillar det! Tidigare har Allt ljus på Uppsala hållits vartannat år men från och med 2018 ska det bli av varje år. Arrangörerna är Destination Uppsala, ett helägt kommunalt bolag som mot alla mina fördomar gjorde en vinst på över 900 000 tusen 2017.     
Läser man tidningen så råder det inte direkt brist på var dessa pengar kunde gjort större nytta. Ljusobjekten är till stor del koncentrerade till stadskärnan vilket är naturligt om man vill nå så många som möjligt, men bor man i stadens utkanter är man med och finansierar det oavsett man tar del av ljusutsmyckningen eller ej. Det bästa hade givetvis att samlat ihop privata sponsorer som kanske fått en reklamlogga i anslutning till konstverket men så blev det inte. Hittills har jag bara sett den hängande kuben nära en av stationens gränder och den var helt ok. Men bäst av alla kategorier var när man 2016 lyste upp domkyrkan, jäklar vad snyggt det blev. Hade varit kul om installationen blev kvar och kunde slås på en veckodag i veckan, tänk paris Eiffeltornet som badar i ljus på kvällarna. 
Är ni Uppsalabor så måste ni naturligtvis passa på att gå ut titta på Allt ljus på Uppsala och få lite valuta för era skattepengar.  

DTM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar