Leta i den här bloggen

söndag 4 november 2018

Skillnaden mellan chefer i den privata sektorn vs den offentliga sektorn del I

Vänner! 
Har ni också funderat lite på vilka som blir chefer i offentliga verksamheter? Ska man vara lite elak så får man intrycket att det är människor som gärna vill ha makt och bestämma över andra men som liksom inte är skarpa nog för att verka i den privata sektorn. Hur kan det här komma sig? En hypotes bland många är att privata företag har som mål att gå med vinst och då blir beslutsprocessen mer rak. Offentlig verksamhet har naturligtvis också press på sig att effektivisera men då målet inte är vinst blir resultatet annorlunda. Varför?  I grund och botten handlar det om att politik går ut på att vinna val, inte att gå med vinst, för att leverera vinst måste pengarna användas där de gör mest nytta. Politiken verkar handla om att visa att man satsar på x miljoner, inte att de använts effektivt. Det ger naturligtvis stora skillnader på chefernas arbete.
  
Tror du kära läsare att en chef på ett privat företag skulle göra nedskärningar i verksamheten utan att undersökt hur mycket man sparade? Samt att undersöka om nyttan av besparingen var större än den kostade? Enkelt förklarat, skulle ett byggföretag avskeda sin arkitekt eftersom lönen var hög utan att ta hänsyn till vilken nytta arkitekten gjorde? Knappast. 

Varför diskuterar vi det här? I UNT 2018-10-27   står det att Östhammars kommun bestämt sig för att dra in delar av hemspråksundervisningen. Det ska sägas direkt, jag har ingen uppfattning i om de 3 miljonerna som kommunen la på hemspråksundervisningen 2017 var väl använda pengar eller hur stor nyttan med hemspråksundervisning är. Det verkar dock göra att barn lär sig andra språk bättre. Hur som helst för det oss tillbaka till inledningen om att kommunala chefer inte är de skarpaste. 
UNT intervjuade Barn och utbildningschefen för Östhammars kommun, Lisbeth Bodén. Hon säger att skälet till att kommunen drar ner på hemspråksundervisningen beror på att budgeten krymper och att kommunen  ändå uppfyller skollagens krav. Däremot medger hon att hon inte vet hur mycket pengar sparas genom neddragningen. “Nämnden ska ta upp det här. Då kan jag få i uppdrag att räkna på det”. Hon erkänner rakt ut att hon tagit fram kniven och skurit ner på barnens undervisningen men att hon inte har en aning om vad besparingen är.  

Som trogna läsare av bloggen vet verkar inte Östhammars kommun locka till sig gräddan av byråkrater när det kommer till utbildningsområdet. Det här stärker den tesen. Liknelsen med att sparka arkitekten på bygget är inte helt fel då Bodén inte har utrett konsekvenserna men glatt tar fram röjsågen. Man skulle misstänka att det beror på att hemspråksundervisningen är ett område som bara drabbar ett fåtal och en del har kanske inte ens rösträtt. Eller så är hon bara inkompetent, illa i vilket fall.  

DTM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar