Leta i den här bloggen

fredag 9 november 2018

Minskad kontroll på Uppsalas politiker

Vänner, 
För några år sedan så blev det ett stor ramaskri när föräldrarna var tvungna att visa intyg från förskolan få ut vab-pengen. Oerhört jobbigt tyckte många, en del valde till och med att avstå från att ta vab-pengen för att det var så krångligt, dvs att be personalen på förskolan att fylla i en blankett om vilka dagar barnet inte varit på förskolan under en vecka/månad vad det nu rörde sig om för period.  
Kravet på intyg från förskolan togs bort runt 2012 efter klagosånger från såväl förskolepersonal, föräldrar och försäkringskassan. Att försäkringskassa inte ville ha det må vara förståeligt med tanke på den ökade arbetsbördan som alla blanketter innebar. Men det här är egentligen värt ett eget inlägg, vad vi ska prata om idag är vad kontrollen gör för att människor beter sig korrekt.  
Om du vet att du behöver lämna in en blankett på att ditt barn inte varit på förskolan så är det är väldigt stort hinder för att ringa försäkringskassan för att få vab-pengen men ändå gå till jobbet och få lön som vanligt. 
UNT 2018-10-30  kan vi läsa om uppslaget för bloggens ämne. 
Uppsala politiker som verkar i en förtroende bransch verkar tro att deras ersättning inte ska granskas på samma sätt som övriga befolkningen. Köper man en krukväxt för egna pengar till kontoret ger man kvittot till chefen och får ersättning. Rimligt eller hur? Men i Uppsala ska nu politikerna kunna få parkeringen betald utan att lämna in parkeringskvittot. I stället ska de spara kvittona i tio år för att kunna kontrolleras i efterhand. Det är osäkert hur många av de förtroendevalda som i praktiken kommer att kontrolleras men vi kan utgå från att de inte blir många. Den nya policyn togs fram av  politikerna själva, transparant eller hur!   I ärlighetens namn ska sägas att det inte är orimligt att kommunfullmäktige beslutar om reglerna men det riskerar ökat intrycket av de är en grupp som håller sig själva om ryggen. 
  
Den nya regelverket gäller bara politiker, anställda i kommunen ska som tidigare lämna in sina parkeringskvitton till sin ansvarige chef. Argumenten för att ta bort politikernas krav är som med vad-debatten krånglet. “Det är mycket byråkrati kring de förtroendevaldas kvittohantering. Reseräkningen lämnas in vid mötestillfället men kvittona redovisas i efterhand och ska sedan kopplas samman med rätt räkning” och “många använder dessutom P-app. Det krånglar till det ännu mer säger Anita Berger (S).  
Det låter onekligen som att det är en del administration med kvittohanteringen men om man vill ha tillbaka ersättning för sina utlägg så får man som politikern välja, antigen myntparkering eller avstå. Ska bli roligt att se om det vid en framtida kontroll finns parkerings-app historik som sträcker sig 10 år bakåt?  

För övrig är det väl inget som hindra politikerna att lämna in alla kvitton i slutet av året? Rimligen är det inga jättebelopp det handlar om (har inte velat/vågat/orkat grotta ner mig i den frågan) och kan inte politikerna ligga ute med säg 500 kr per år så är det i sig en varningssignal på att de är ovarsamma med andras pengar om de själva har så dålig ekonomi.  “Risken för missbruk är mycket liten” enligt Anita Berger (S). Det återstår att se, risken för ökat politikerförakt är efter detta beslut har i alla fall ökat.  

DTM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar